About Farabi Music School

About Farabi Music School

Farabi Music School founded in 1978. The head quarter located at Jl Darmawangsa XI/5 Kebayoran Baru South Jakarta 12160 – Indonesia. Farabi Music School led by Indonesian prominent musician Dwiki Dharmawan, offers a comprehensive, hands-on education in classical and contemporary music performance.

In 2008 Farabi Music Schools has 8 branches, (6 around JaBoDeTaBek) and 2 outside Java Island:

1. Farabi Bintaro Jaya Branch

2. Farabi Hang Lekir Branch

3. Farabi Bogor Branch

4. Farabi ITC Cempaka Mas Branch

5. Farabi Kelapa Gading Branch

6. Farabi Cibubur Branch

7. Farabi Medan Branch, North Sumatra

8. Farabi Denpasar Branch, Bali

Farabi Music School’s challenging music course a unique program combining contemporary music performance with rigorous training in traditional music disciplines. The six-level curriculum emphasizes the development of stylistic depth, creative maturity and professional competence as part of a comprehensive music course education-preparing students to enter the contemporary music industry.

Students are eligible to receive the Certificate of Music in Contemporary for: Guitar, Bass, Drums, Piano or Voice. Beside Contemporary Music, Farabi Music School also offers Certficate Program in Classical Music for: Strings Instruments, Woodwind Instruments, Brass Instruments and Vocal.

Additional options for study include:
Private Lesson
Weekly private lesson with an instructor applying principles learned in instrument study to the major instrument and preparation for juries and final projects.

Ensembles
Monthly live performance workshops providing development of ensemble techniques in required repertoire.

Performance
An in-depth study of a variety of contemporary and commercial performance-related subjects including prototypical characteristics of influential styles, repertoire, improvisation and interpretation. Monthly critiqued performances of selected repertoire.

Workshops & Clinic
Monthly Music Workshops or Clinic from various local and international guest/visiting artists.

SUPPORTIVE MUSIC: ALL INSTRUMENTS

Theory:
A comprehensive study of traditional and contemporary music theory from basic concepts including scales and intervals, triads, major mode progressions with voice leading, minor modes and modal scales through extended chromatics, pandiatonicism, polychords and polytonality.

Ear Training:
A comprehensive study of ear training from simple and compound intervals, sight singing and dictation in simple and compound duple and triple meters through chromatics, altered harmonies, and polyrhythm.

World Music
A study of Indonesian traditional music and cultures around the world.

Basic Arranging
A thorough study of basic arranging techniques including rhythm section, solo and group voices, horns, and strings including score preparation, parts preparation, notation, and nomenclature in selected contemporary styles

Introduction to Music Industry
An overview of the contemporary music industry with special concentration on how record companies work, how A&R reps find and sign new talent, copyrighting songs, music publishing and the roles of personal managers, booking agents, business managers and music business attorneys.
Styles; Provides students with an analytical overview of styles as they relate to repertoire requirements. Styles covered include Rock, Rhythm & Blues, Jazz and Latin.

SPECIAL PROGRAM:

Introduction to DIGITAL MUSIC TECHNOLOGY and COMPUTER MUSIC PROGRAMMING

Digital Music is the package program 1, 2, and 3 month course covering everything a contemporary musician needs to know, If you want to focus on specific units then Choose to complete in 6 months.

covering:

Introduction to Musical Structure and Form
Computers and Music
Tune Writing, Scales & Tonality
Rhythm
MIDI
Harmony and Chord Progressions
Audio Sequencing and Sequencer Programming

Farabi – Dwiki Dharmawan Music School

Head Quarter;
Jl Darmawangsa XI/5 Kebayoran Baru Jakarta 12160
Tel: +6221 7224407/7226270
Contact: Nurdina Rahmawati
Email: contact@farabimusic.com

Director: dwiki@dwiki.com

‘TALENT is not ENOUGH’

June 26, 2008 / Sajian Utama

Share the Post

About the Author

Comments (18)

  1. :

    Dear Daniel
    Harusnya tidak demikian
    Farabi harus menyampaikan semua sertifikat ke Dinas Pendidikan DKI, biasanya maksimal kami harus menunggu sampai 3 bulan
    Mohon maaf Untuk hal Daniel ini akan coba kami check, terima kasih atas pemberitahuannya

    Salam Musik

  2. :

    Silahkan Pilih Program yang diminati
    Datanglah ke Farabi Pusat atau salah satu cabang Farabi
    Nanti akan ada audisi untuk menentukan apakah masuk dari Level 1 atau lebih tinggi

    Salam

  3. :

    Wass,

    Nggak pakai asrama seeeh
    ada Admission Rp 600.000
    dan iuran bulanan antara 300.000 s/d 400.000

  4. :

    Dear Daniel, sebelumnya mohon maaf kalau menerima sertifikatnya kelamaan, tapi memang prosesnya yang lama, menghitung, merangkum, mencetaknya di raport, dikirim ke Diknas untuk di tanda tangani, baru di kirim ke cabang-cabang yang bersangkutan. kamu bisa cek ke cabang yg bersangkutan atau kamu bisa juga cek ke pusat dulu. ok Daniel

  5. :

    Waallaikum salam Ki, Farabi itu sekolah musik jadi tidak pake asrama, untuk biayanya nih : Pendaftaran Rp. 600.000,- Audisi Rp. 25.000,- Pendidikan Rp. 375.000,- ok.

  6. :

    Saya, minta tolong diinformasikan tentang lokasi-lokasi farabi music school..
    T’rims. Gbu

  7. :

    Halo Elisa, Farabi ada di beberapa tempat : Bintaro Jaya, Hang Lekir, Bogor, Cempaka mas, Kelapa gading, cibubur, depok, dan di luar daerah : Bali dan Medan

  8. :

    Saya mau tanya, di farabi ada kursus french horn gak? kl ada di cabang mana, brp rincian biayanya dan biasanya berapa lama pendidikannya(setidaknya sampai bisa main concertonya)?

  9. :

    lulusan farabi atau sertifikat farabi bisa dipakai/digunakan kemana saja? bisa dipakai sebagai pengajar atau tidak?
    setelah lulus dari farabi selama 6 level keuntungannya apa?
    untuk lulusan yang sudah-sudah bagaimana?

    Thanks…. JAYA TERUS FARABI….

  10. :

    kalau untuk kelas bass ada atau tidak yah?
    dan biaya untuk masuknya dan biaya per termnya berapa??

  11. :

    Kalau kelas vocal biaya pendaftarannya berapa dan biaya per bulannya berapa?

  12. :

    biyasanya untuk lulus samai level 6 butuh waktu berapa lama ya?

  13. :

    kalau program piano klask, Biola, Gitar Klasik, Vokal Anak, Drum kenaikan levelnya 1 tahun, tapi kalau gitar elektrik, Bass, Piano Kontemporer program kenaikan levelnya 6 bulan sekali. salam…..

  14. :

    untuk program gitar elektrik, pinao, bass. kira-kira sampai 3 tahun, kalu program piano klasik, biola, gitar klasik kira-kira 6 tahun. salam……

  15. :

    Waaahh…saya senang bisa menyelesaikan level 6 G.E di Farabi cabang cempaka mas…habis ini total ngeband di industri musik apa ngajar yaa??

  16. :

    Dear Bung Dwiki,
    Saya mau salurkan anak saya ke Farabi Depok untuk Bass Coursenya, alamatnya dimana ya…lalu per sessionitu berapa menit bung,,,,
    bisa minta alamatnya di Farabi Depok… broer Dwiki tks alot…
    remy

  17. :

    hi
    do you acccept international students in your school i am interested in learning bass i am from india

  18. :

    farabi buka kelas gitar klasik untuk dewasa gk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Farabi Music School

Setiap Jum'at jam 15.00 s.d 17.00 diadakan Jamz Session di LPM Farabi Darmawangsa, Kegiatan ini bermaksud untuk membiasakan siswa bemain band sehingga pada saat ujian mereka telah terbiasa dan tidak grogi, kegiatan ini didukung oleh seluruh guru di LPM Farabi. Mereka secara bergantian memberikan arahan tentang cara bermain band yang baik dan tentu saja asyik. Jadi selain belajar didalam kelas, LPM Farabi juga memberikan kegiatan ekstrakurikuler seperti Jamz Session, Teori Reading dan Ear Trainning dan tentu saja workshop yang diisi oleh berbagai narasumber.